Počas posledných dekád viedli firmy zaoberajúce sa výrobou produktov pre rôzne diéty doslova informačnú vojnu o tom, že iba znížením, či obmedzením konzumácie tukov môžeme schudnúť. Ako  píše portál runtastic.com, zároveň je dobré vedieť, že nie každý tuk musí byť zdraviu škodlivý a na druhej strane, veľa potravín označených ako „zdravé“ alebo „s nízkym obsahom tuku“ sú pre naše zdravie niekedy ešte viac škodlivé ako spomínané tuky.

Ak sa poprechádzame po supermarkete, nájdeme tam nekonečné množstvo zaručene zdravých potravín. Doslova budeme prenasledovaný etiketami, na ktorých je napísané „bez tuku“ alebo „redukované množstvo tuku“, ale tieto potraviny sú väčšinou viac škodlivé ako užitočné pre naše telo. Čo nám spoločnosti vyrábajúce takéto potraviny nepovedia, je skutočnosť, že do potravín s nízkym obsahom tuku zvyčajne pridávajú množstvo konzervantov, rôznych prísad a pridajú aj extra cukor, ktorého úlohou je ešte viac zintenzívniť chuť konzumovaného jedla.

Nielen pridaný cukor môže byť pre našu váhu škodlivejší ako tuk. Tento biely zabijak môže mať nepriaznivý vplyv na naše celkové zdravie. Navyše, ak sa rozhodneme zásadne zredukovať príjem tukov, môžeme tak prísť o ďalšie dôležité látky pre naše telo, ktoré zdravé tuky organizmu dávajú.

Mnoho spotrebiteľov chce poznať odpoveď na otázku: čo má negatívnejší vplyv na moje zdravie – tuk alebo cukor?

Negatívny vplyv konzumácie cukru

Naučme sa pravdu o tukoch a cukroch
  • Ukázalo sa, že cukor spôsobuje zápaly, ktoré sú zdrojom viacerých ochorení. Prečo? Ak máme v našom tele dlhodobo zápal, má to za následok zvýšené riziko niektorých chronických chorôb ako ochorenie srdca, cukrovka a autoimunitné ochorenia.
  • Súčasné výskumy taktiež upozornili na skutočnosť, že zvýšená konzumácia pridávaných cukrov do potravín môže viesť k zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Medzi konzumáciou cukru a rizikom vzniku rakoviny je pritom nepriamy vzťah, a to najmä z dôvodu, že obezita zvyšuje riziko vzniku tohto ochorenia.
  • Ako už vieme, s konzumáciou cukru môže byť tiež spojené zvýšené riziko obezity, inzulínovej rezistencie a metabolického syndrómu. Všetky tieto ochorenia predstavujú riziko vzniku chronických ochorení.
  • Cukor je vysoko návykový a je takmer nemožné prestať byť na ňom závislý zo dňa na deň. Prečo? Cukor podporuje uvoľňovanie dopamínu, ktorý riadi časť mozgu zodpovednú za „odmeňovanie“ a zároveň spôsobuje problémy, ak sa definitívne rozhodneme znížiť príjem cukru do nášho organizmu.

Majme preto na pamäti, že všetky tieto negatívne dopady pre naše zdravie sú predovšetkým zo spracovaných a nezdravých potravín, ako sú pekárenské výrobky, sladkosti a sýtené nealkoholické nápoje. O tom, že cukor negatívne vplýva aj na naše zuby, sme vás už informovali v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Dobré cukry (a tuky)

Množstvo zdravých potravín ako napríklad ovocie obsahuje prírodný cukor a zároveň sú aj zdrojom dôležitých živín ako vláknina, ktorá zabezpečuje postupné vstrebávanie cukru a znižuje negatívne vplyvy jeho konzumácie.

Zatiaľčo cukor, ktorý je pridávaný do potravín, je vo všeobecnosti považovaný za nezdravý, naopak tuky sú veľmi dôležitou súčasťou diét a prinášajú množstvo pozitívnych účinkov pre naše zdravie.

Výhody zdravých tukov

Naučme sa pravdu o tukoch a cukroch
  • Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžeme nájsť napríklad v avokáde, olivovom oleji a orechoch, majú pozitívny vplyv na činnosť srdca, znižujú cholesterol a zmierňujú zápaly.
  • Niektoré nasýtené mastné kyseliny, ktoré obsahuje napríklad kokosový olej, môžu mať pozitívny vplyv na naše zdravie, vedú k lepšiemu fungovaniu mozgu a zvyšujú spaľovanie tukov (v prípade, že ich konzumuje podľa naplánovaného množstva kalórií).
  • A možno to vyznie nezmyselne, ale zvýšený príjem zdravých tukov zabezpečí, že náš žalúdok bude dlhšie plnší, nebudeme mať chuť na ďalšie jedlo a tak si zabezpečíme zníženie našej hmotnosti.A

Avšak pozor, nie všetky tuky sú rovnaké!

Nezdravé tuky

Tuky môžeme nájsť všade. Tie v nespracovaných potravinách, ako sú orechy, rôzne semená, či oleje, majú doslova osoh pre naše telo. Naopak tuky, ktoré nájdeme v spracovaných potravinách, už nie sú pre naše telo tá najlepšia voľba. Napríklad transmastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú práve v spracovaných potravinách a v spracovaných rastlinných olejoch, negatívne vplývajú na naše zdravie. Môžu spôsobiť ochorenia srdca a cukrovku. Pre naše zdravie je teda dôležité prijímať zdravšie tuky.

Tuk vs. cukor – aká je odpoveď?

Najzdravšou a najviac udržateľnou cestou, ako si zlepšiť naše zdravie, je urobiť malé zmeny pre výber toho, čo jeme. Cukor je vysoko návykový a sú s ním spájané viaceré nepriaznivé účinky na zdravie. Na druhej strane, zdravé tuky sú dôležitou súčasťou diét a zdravého životného štýlu. Môžu nám pomôcť znížiť hmotnosť, zlepšiť činnosť srdca a odstrániť viaceré zápaly. Práve pre tieto dôvody je najlepšou voľbou vyhodiť z jedálnička cukor a naopak, doplniť ho potravinami s obsahom zdravých tukov.

Nezabudnime však, že aj keď sú niektoré tuky zdravé, pri chudnutí je nevyhnutné konzumovať ich s mierou. Náš jedálniček si musíme nastaviť tak, aby obsahoval správne množstvo kalórií pre naše telo. Tuky, aj keď sú tie zdravšie, majú v sebe množstvo kalórií.

 

Naučme sa pravdu o tukoch a cukroch

Ak chceme, aby sme boli zdravší, pridajme si do jedálnička tieto potraviny:

  • kokosový olej,
  • avokádo,
  • extra panenský olivový olej
  • organické maslo, tzv. grass-fed butter,
  • ryby,
  • orechy a semená.
Naučme sa pravdu o tukoch a cukroch

Zároveň je nevyhnutné, aby sme sa vyhli potravinám, do ktorých bol pridaný cukor, ovocným šťavám s pridaným cukrom, energetickým nápojom a iným nezdravým potravinám.

Ak si už do jedla alebo nápoja potrebujeme pridať niečo sladké, siahnime po prírodných sladidlách – pridajme si med, stéviu alebo datle. Nielenže zlepšia chuť jedála ale taktiež obsahujú aj rôzne vitamíny, minerály a antioxidanty a sú rozhodne lepšou voľbou ako biely, spracovaný cukor.

, ,
Súvisiace články
Latest Posts from Urbanfit.sk

Pridaj komentár